Uresničujemo vaše želje.
Ker samo enkrat gradimo.
Velikost besedila:  
INGRA Stanislav Klemenčič, s. p.
Črešnjevci 88 a, 9250 G. Radgona
T: 02/ 564 91 00, E: info@ingra.si

Plačilo odškodnine zaradi spremembe namembnosti


V Uradnem list RS je bil 31. 07. 2012 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-D), ki spreminja način obračunavanja odškodnin. V spremenjenem 3.g členu je navedeno, da mora investitor, ki vloži vlogo za izdajo dovoljenja za gradnjo objekta, katerega tlorisna površina ali del tlorisne površine leži na kmetijskem zemljišču in ima zemljiška parcela boniteto zemljišča več kot 50, plačati odškodnino zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča. Za tlorisno površino se šteje tlorisna velikost stavbe na stiku z zemljiščem.

Odškodnina zaradi spremembe namembnosti se izračuna po naslednji enačbi: odškodnina zaradi spremembe namembnosti = tlorisna površina kmetijske rabe x A,
pri čemer se faktor A določi glede na boniteto zemljišča, na katerem leži tloris objekta in ki se vodi v zemljiškem katastru.

V primeru gradnje stanovanjskih objektov znašajo ti faktorji glede na boniteto zemljišč 4, 12 oz. 20 €:
• boniteta zemljišča od 51 do 60: 4 evre,
• boniteta zemljišča od 61 do 75: 12 evrov,
• boniteta zemljišča od 76 do 100: 20 evrov.

Če tloris objekta leži na parcelah različnih bonitet, se za vsak del tlorisa kmetijske rabe upošteva pripadajoča boniteta. Če tloris objekta leži na parceli, ki ima poleg bonitete večje od 50 tudi boniteto nič, se za izračun odškodnine zaradi spremembe namembnosti upošteva boniteta večja od 50.


Primer izračuna odškodnine:
Zemljiška parcela velikosti 500 m2 ima 51 bonitetnih točk. Če je tlorisna velikost stavbe na stiku z zemljiščem 100 m2 (in se tloris v celoti nahaja na zemljišču z boniteto 51), investitor pred izdajo gradbenega dovoljenja plača odškodnino v višini: 100 x 4 = 400 €.
Katalog hiš

Želim si izposoditi Ingra katalog hiš in izbrati svoj sanjski dom!

Želim katalog
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke