Uresničujemo vaše želje.
Ker samo enkrat gradimo.
Velikost besedila:  
INGRA Stanislav Klemenčič, s. p.
Črešnjevci 88 a, 9250 G. Radgona
T: 02/ 564 91 00, E: info@ingra.si

Soglasja strank v postopku


Stranke v postopku so vsi lastniki tistih sosednjih zemljišč, preko katerih bodo potekali priključki na gospodarsko javno infrastrukturo (cesto, vodovodno omrežje, električno omrežje itd.). Pridobljene služnostne pravice pa pomenijo, da je investitor pridobil soglasje za poseganje na tuje zemljišče, zato pridobitev posebnega soglasja ni potrebna.

Če pri gradnji objekta niso upoštevani minimalni odmiki od parcelnih meja, ki jih določa prostorski akt, so v tem primeru stranke v postopku sosedje (mejaši), zato je od njih potrebno pridobiti soglasje h gradnji. Velika večina občin je v svojih odlokih kot minimalni odmik najbolj izpostavljenega dela objekta od parcelne meje določila 4 m. Največkrat je gradnja objekta dopustna tudi, če je ta odmik manjši, vendar pa morajo sosednje dati k taki gradnji soglasje. Obrazec za soglasje soseda pripravimo v našem podjetju.


Pomembo glede soglasij sosedov


V kolikor investitor na upravno enoto tega soglasja h gradnji ne dostavi skupaj s projektno dokumentacijo, bo upravni organ sklical ustno obravnavo, na katero bo povabil vse take stranke v postopku. V kolikor lahko investitor soglasje h gradnji pridobi že prej, mu to vsekakor priporočamo. Na tak način lahko namreč precej pospeši postopek izdaje gradbenega dovoljenja.

Soglasje soseda kot stranke v postopku je obvezno, če bo investitorjev objekt od parcelne meje oddaljen manj, kot pa določa prostorski akt. Če v takem primeru sosed soglasja h gradnji ne da, gradbeno dovoljenje ne bo izdano. V kolikor je torej v prostorskem aktu navedeno, da mora biti najbolj izpostavljen del objekta od parcelne meje oddaljen najmanj 4 m, sicer je potrebno h gradnji pridobiti soglasje mejaša, potem mora tak odmik znašati najmanj 4 m. Če znaša le 3 m in sosed ne da soglasja, gradbeno dovoljenje ob tem odmiku ne bo izdano.
Katalog hiš

Želim si izposoditi Ingra katalog hiš in izbrati svoj sanjski dom!

Želim katalog
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke