Uresničujemo vaše želje.
Ker samo enkrat gradimo.
Velikost besedila:  
INGRA Stanislav Klemenčič, s. p.
Črešnjevci 88 a, 9250 G. Radgona
T: 02/ 564 91 00, E: info@ingra.si

Strojne inštalacijeNačrt strojnih inštalacij je izdelan v dveh izvodih in predstavlja del projektne dokumentacije PZI (projekt za izvedbo). Vsebuje načrte centralnega ogrevanja, prezračevanja, centralnega sesalnega sistema, vodovoda, kanalizacije in zunanjega komunalnega priključka ter popise potrebnih naprav, elementov in materialov za izvedbo. Na osnovi popisov potrebnega materiala investitor tudi lažje poišče najugodnejšega izvajalca strojnih inštalacij. V popisih so predvideni vgradni elementi, materiali in naprave vsaj srednjega ali višjega kakovostnega razreda, ki na koncu prispeva svoj delež k višji kvaliteti in energetski varčnosti celotnega zgrajenega objekta.


Ker so vse predstavljene hiše predvidene kot nizkoenergijske hiše, je temu prilagojen tudi način ogrevanja. Tako je v objektu že v osnovi vedno predvidena vgradnja toplotne črpalke zrak-voda in talno ogrevanje pritličja in mansarde (klet je praviloma neogrevana). Po želji je z dogovorom možno predvideti ogrevanje s toplotno črpalko voda-voda ali zemlja-voda, ogrevalnim kotlom na lesno biomaso (polena, peleti) v kombinaciji s toplotno črpalko zrak-voda za ogrevanje sanitarne vode poleti ali sončnimi kolektorji za ogrevanje sanitarne vode in možnostjo podpore ogrevanju, kondenzacijskim litoželeznim oljnim ogrevalnim kotlom ali plinskim kondenzacijskim stenskim ogrevalnim kotlom (na UNP ali zemeljski plin) v kombinaciji s toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode poleti.


Prezračevanje stanovanjskega objekta je predvideno naravno preko oken, v vseh prostorih brez možnosti naravnega prezračevanja pa so vedno vgrajeni prezračevalni ventili z odvodom odpadnega zraka preko strehe na prosto. V prostorih z WC školjko je predvidena vgradnja mini ventilatorjev, ki imajo odvode speljane v zračnike z odvodom na prosto nad streho in v kuhinji odvodna napa.


Centralni sesalni sistem je predviden v vseh etažah objekta. Namestitev sesalca je običajno v kurilnici ali v garaži, izpuh pa speljan na prosto na fasado. Glede na velikost objekta so v vsaki etaži enakomerno porazdeljene sesalne vtičnice (praviloma od ene do treh), ki omogočajo enostavnejše sesanje prostorov.


Vodovodna napeljava je predvidena iz večplastnih polietilenskih cevi, ki se uporabljajo tudi za ogrevanje (enaka kvaliteta za vso cevno napeljavo, enostavnejša montaža). Ogrevanje sanitarne vode je centralno s toplotno črpalko ali  ogrevalnim kotlom, do vseh uporabnikov pa je predvidena napeljava cirkulacijskega voda in časovno krmiljena obtočna črpalka. V vseh projektih, ki niso ogrevani s toplotno črpalko, je izven kurilne sezone (poleti) predvideno dodatno ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko zrak-voda ali s sprejemniki sončne energije (sončnimi kolektorji). S tem smo še dodatno zmanjšali potrebo po energiji za ogrevanje sanitarne vode in jo nadomestili z alternativnim virom energije (zrak, sonce).

 

Odtočna kanalizacija je predvidena iz PP cevi in fazonskih kosov, ki se položijo v steno oz. v tla z minimalnim padcem v tleh. V načrtih je predvideno odzračevanje vertikal, speljano nad streho in zaključeno z odzračevalnimi kapami in napeljava fekalne kanalizacije v temeljih do revizijskih jaškov izven objekta.

 

Za komunalne priključke glede na pogoje, ki jih v soglasjih za priključitev navedejo komunalna podjetja, izdelamo vsakemu investitorju individualne načrte strojnih inštalacij za vodovod in kanalizacijo (lokacija greznice ali male čistilne naprave, priključek na javno kanalizacijo, priključek na javno vodovodno omrežje, lokacija vodomernega jaška ipd.) ali priključitev na zemeljski plin. Temu ustrezno so prilagojeni tudi načrti vodovoda, kanalizacije in plinske inštalacije v temeljih ali kletni / pritlični  etaži objekta.


Po dogovoru pa je seveda možno vsak projekt individualno prilagoditi željam investitorja oz. izdelati popolnoma nov projekt. Prav tako je po dogovoru možno po želji definirati naprave in materiale v popisih strojnih inštalacij oz. točno določiti, kaj bi se naj vgradilo v novi objekt. To velja posebej še za pasivne hiše in za vgradnjo centralne prezračevalne naprave v objekt. Za sanitarne namene in pranje je možno predvideti tudi uporabo deževnice v objektu.
Katalog hiš

Želim si izposoditi Ingra katalog hiš in izbrati svoj sanjski dom!

Želim katalog
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke